Laten we samen de deur openen naar de Chinese taal

Chinees Nieuwjaar: het jaar van de Gijt
 

De persoonlijkhied van Geit

Afbeeldingsresultaat voor chinese jaar van de gijt

De Geit, Ram of ook wel Schaap, is het achtste teken in de 12-jarige cyclus van de Chinese dierenriem. Het jaar van de Geit staat in de Chinese traditie voor stijl en creativiteit. Maar dit hoeft zeker niet voor alle Geiten te gelden.

Geit heeft het meest vrouwelijke karakter van de sterrenbeelden in de Chinese dierenriem. De meeste Geit-personen zijn erg creatief. Sommige Geiten zijn artistiek genoeg om prachtige materiële ontwerpen te maken. Mode-ontwerp of schilderen om maar wat te noemen. Het maken en ontwerpen van mooie dingen is voor deze mensen als het ware een hobby. Een typisch Geit-persoon is medelevend en aardig voor anderen en zullen anderen nooit opzettelijk pijn doen. Als er een ongewenste situatie is, dan is Geit er om de situatie weer onder controle te krijgen. Met hun stoïcijnse karakter kunnen ze iedere beproeving in het leven aan met een groot gevoel van verantwoordelijkheid.

Het is tevens heel belangrijk voor Geit om respect en sympathie te ontvangen van de mensen waar hij zelf respect voor heeft. Maar ze kunnen soms wel eens te veeleisend zijn dat ze te veel aandacht van mensen vragen. Dit is wellicht één van de meeste negatieve aspecten van Geit. Te veel gevoeligheid is een ander negatieve eigenschap van dit sterrenbeeld. Dit kan ze wel eens erg onzeker maken in het leven. Daarom hebben ze veel veiligheid en bescherming nodig van hun familie. In alles dat ze doen vermijden ze het liefst de risico's. Tijdens conflicten gaan ze het liefst confrontaties met anderen uit de weg.

Geit is een typische zwerver van nature, dit vanwege zijn wispelturige gedachten. Ze zijn uitstekende reizigers die alle afgelegen plekken op waarde willen bezichtigen. De simpele dingen des levens geeft hen een ontzettend bevredigend gevoel. Ze zouden het liefst achterover leunen en genieten wanneer alles voor ze op dat moment juist is. Personen geboren in het jaar van de Geit luisteren naar hun innerlijke stem en hun geweten. Ze vinden het erg lastig om de juiste kansen te grijpen wanneer ze op hun pad komen.

 

 

Tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar is het gebruikelijk dat men schulden betaalt, er nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier - en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. Gokken behoord tot de vaste bezigheden en kinderen krijgen kleine pakketjes met geld.

De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Volgens legenden was Nian een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Chinees Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op Nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn. De optochten en het dansen hebben wel buiten plaats, maar voor de rest wordt het feest vooral in besloten kring gevierd. En lekker eten hoort daar uiteraard bij.


Nian Gao

Een aantal symbolische gerechten moeten sowieso op tafel staan en vlees is onmisbaar. In het verleden konden veel Chinezen geen vlees veroorloven gedurende het jaar, dus met vlees als gerecht op tafel sprak men de hoop uit dat het volgende jaar de tafel wel vaker met vlees gevuld kon worden. Ook vis mag niet ontbreken om diezelfde reden. In het noorden van China worden verder dumplings gemaakt: een soort grote ravioli (deegzakjes) gevuld met vlees, groente en specerijen. In een van die dumplings wordt een munt verstopt en diegene die deze dumpling krijgt, heeft vooral veel geluk het komende jaar. In het zuiden zie je vaker nian gao oftewel rijstcakes op tafel.

Tegenwoordig is de symboolwaarde van het eten wel minder belangrijk dan vroeger en komt het er vooral op aan om op nieuwjaarsdag in familiaal verband lekker te eten. Het overvloedige diner wordt steeds vaker in restaurants gegeten, maar traditioneel hoort de (groot)moeder van het gezin te koken. Na het eten is er vaak tijd voor Mahjong voor de volwassenen terwijl de kinderen buiten met elkaar spelen of televisie kijken.

De etenswaren op de nieuwjaarstafel hebben allemaal een speciale betekenis.

Betekenis etenswaar:

Ananas: Rijkdom, geluk, goed fortuin, geluk bij gokken
Aubergine: Ieder jaar beter
Bamboescheuten: Rijkdom, nieuwe start
Cashewnoten: Goud, geluk
Chinese kool: 100 types geluk
Druiven: Rijkdom, overvloed, vruchtbaarheid, veel nakomelingen, harmonie in de familie
Dumpling Geluk, fortuin, reünie
Eend: Vruchtbaarheid
Ei: Vruchtbaarheid
Eten gerold in sla: Snel een kind hebben
Fa Cai ("Zwart haar groente"): Rijkdom
Fa Guo (gestoomde cake): Heb voorspoed
Gehaktballen: Reünie
Gemengde groente: Harmonie in de familie
Granaatappel: Veel kinderen
Hele vis: Reünie
Jujube: Voorspoed
Kip: Voorspoed en geluk
Longan: Veel goede zonen
Luo Bo Gao (knolraap cake): Goed omen
Lotuszaden: Een volle portemonnee, veel zonen
Lychee: Nauwe banden in de familie
Mandarijn: Fortuin, geluk
Mosselen: Openen van nieuwe horizons
Niangao rijstcakes: Samenhorigheid, reünie
Oesters: Ontvangbaarheid van goed geluk
Perzik: Lang leven. Een tweetal perziken betekent rijkdom, overvloed, lang gezond leven, veel geluk voor veel generaties
Peultjes: Eenheid
Pinda's: Lang leven, gezondheid, continue groei, meer rijkdom en geluk, stabiliteit
Selderie: Hard werken
Sinaasappel: Geluk en rijkdom
Shitake champignon: Lang leven, kansen aangrijpen
Sla: Voorspoed
Tofoe (gedroogd): Blijdschap
Ui: Intelligentie
Vermicelli (niet gesneden): Lang leven
Walnoten: Blijdschap in de hele familie
Wolkenoor champignons: Lang leven

Kip en vis worden bij voorkeur heel geserveerd, dus met kop, staart, poten, etc. omdat dit volledigheid symboliseert. Vers fruit is een symbool voor leven en een nieuw begin. Fruit met suiker staat voor een zoet begin van het nieuwe jaar. Dit fruit en andere suikersnoepjes worden geserveerd in achten op een ronde schaal. Acht is het geluksgetal en rond symboliseert saamhorigheid. Tofoe mag alleen in gedroogde vorm geserveerd worden, omdat verse tofoe wit is wat in China de kleur van rouw is.Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld